Ciasto jagodowe ze śmietaną

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto jagodowe z bitą śmietaną

  • 1. Biszkopt: Bialka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukry,żółtka.Mąki mieszamy ze sobą dodajemy proszek.Wsypujemy powoli do masy.Na koniec wlewamy olej.Mieszamy delikatnie i wylewamy na blaszkę.Piec ok 20-25 minut w 160 stopniach.Ostudzić.Zdjąć skórkę z wierzchu.

  • 2. Masa jagodowa: Jagody myjemy.Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą,wsypujemy cukier.Gotujemy ok 15 minut. Gdy jagody przestygną, blendujemy je.Zblendowane jagody wkładamy z powrotem do garnka,zagotowujemy.Wsypujemy suche galaretki, mieszamy. Budynie rozrabiamy w 3/4 szklanki wody i wlewamy do masy jagodowej, mieszamy energicznie.Chwilkę gotujemy. Masę zostawiamy na ok 10-15 minut do przestudzenia.po czym wylewamy ją na biszkopt.Smarujemy rownomiernie.Odstawiamy do wystudzenia.

  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.Studzimy.Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i na koniec wlewamy cienką strozką żelatynę.Bita smietanę wykładamy na zimną masę jagodową.W bitą śmietanę wtyamy jagody.

więcej : przyslijprzepis.pl

Możliwość komentowania została wyłączona.