Zapraszam na wywiad z Moniką Mrozowską, autorką książek. Rozmawiałyśmy nie tylko o tym jak gotować smacznie, zdrowo i tanio, ale też ciekawie. Sporo rozmawiałyśmy też o tym jak być mądrą mamą – o trudnej sztuce konsekwencji. http://dietazdrowychkalorii.pl/
Krupnik cytrynowy – Lekko, zdrowo, ekspresowo
Ten przepis jest doskonały na zupę jednogarnkową. Ne 2 porcje potrzebujemy: włoszczyznę (marchewka, pietruszka, seler, por, seler naciowy) 1 pierś kurczaka, 100g pęczaku, przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie – sól i pieprz do smaku, 100g sałaty rzymskiej lub roszponki…
Jak zrobić mus czekoladowy? Lekko, zdrowo, ekspresowo
Ten przepis uwiódł całą ekipę filmową i Was też może, bo jest po prostu pyszny. Łączy wszystkie zalety musu czekoladowego ze zdrowym deserem. W brew pozorom zawiera nie tak dużo węglowodanów, bardzo mało tłuszczu i dużo białka. Dlatego spokojnie mogą…
Zupa krem z dyni i ryżu – Lekko, zdrowo, ekspresowo.
Ten przepis spodoba się wszystkim mamom i dzieciom. Tak prosty i pyszny, pachnący wanilią i cynamonem idelany dla łasuchów w każdym wieku. Przy tym lekki i zdrowy. Bogatszą wersję tej zupy z migdałami i cukrem trzcinowym – znajdziecie w mojej…
Czarna strona superfood – Lekko, zdrowo, ekspresowo
Zapraszam na wywiad z Laurą Osęką psychodietetykiem, dziennikarką, doktorantką PAN – będziemy rozmawiać o CZARNEJ STRONIE SUPERFOOD
Antygrypowa zupa z dyni – Lekko, zdrowo, ekspresowo
Zupa idealna na przeziębienie i wychłodzenie. Imbir i ostra papryka rozgrzewają, cebula i czosnek – działają antybakteryjnie i walczą z przeziębieniem. Dynia nadaje smak, syci dostarcza betakaroten przez co wymiata wolne rodniki. Warto tą zupę jeść nie tylko jak się…
Jak zrobić dobrego steka? Lekko, zdrowo, ekspresowo.
To jest bardzo prosty przepis na steki i zawsze się udają. Warunkiem koniecznym jest wołowina sezonowana, dobre przyprawy i dobrze rozgrzany grill lub patelnia. Przypominam, że wołowina to dobre źródło nie tylko białka ale też żelaza hemowego i witaminy B12.…
Co to są wolne rodniki? Lekko, zdrowo, ekspresowo – wywiad z dr Krześniakiem
Wolne rodniki – to brzmi tak niewinnie a antyoksydanty – wręcz odwrotnie. Okazuje się jednak, że to właśnie wolne rodniki są tu czarnym charakterem, który niszczy zdrowie, osłabia odporność na choroby, powoduje przedwczesne starzenie, towarzysz Hashimoto i innych poważnym chorobom…
Jarmuż czy boćwina? Lekko Zdrowo Ekspresowo.
Co jest zdrowsze jarmuż czy boćwina? Jakie mają wartości odżywcze? Kto może jeść te warzywa i co z nimi zrobić? Autor programu Iwona Bates. Realizacja Studio TV Młodzieżowa. http://dietazdrowychkalorii.pl/
Sportowe kalorie – o czym jest ta książka?
Sportowe kalorie , czyli zdrowa dieta dla młodych sportowców. Książka opisuje jak działa ciało, jakie funkcje spełniają węglowodany, białko i tłuszcz. Dlaczego witaminy i minerały są ważne…. i wiele więcej. Ważnym elementem są menu i przepisy oraz opisy prostych produktów…