Choć knedle pochodzą z kuchni niemieckiej i są również popularne w Czechach i na Słowacji, to chyba tylko w Polsce przyrządzamy je niemal wyłącznie z owocami – w odróżnieniu od naszych sąsiadów, którzy preferują nadzienie mięsne czy warzywne. Knedle ze…
Powidła śliwkowe z czekoladą
Wszyscy uwielbiają czekoladowe kremy, którymi można smarować chleb czy inne przekąski. Smakują wyśmienicie, mają jednak jedną wielką wadę: są tuczące! Jest jednak prosty sposób, by cieszyć się wyjątkowymi smarowidłami do kanapek i nie tyć tak bardzo! 😉 wystarczy przygotować gładkie…
Tort makowy
Każdy z nas zna makowca – drożdżowe ciasto z makową masą, który tradycyjnie przyrządza się na święta w formie rolady. Z maku da się również wyczarować niesamowity tort makowy, który zachwyca swoim smakiem, a także wyglądem – ten zwłaszcza może…
Wątróbka cielęca z jabłkami
Wątróbka nie jest daniem dla wszystkich. Choć jest niebywale zdrowa – to najlepszy sposób na pozbycie się anemii – to jednak mało kto z nas lubi ją regularnie przyrządzać. Niektórzy z nas przyznają pewnie, że to ich jedzeniowy koszmar dzieciństwa……
Tarta gruszkowo-migdałowa
Przepis na tartę to również doskonały pomysł na przygotowanie słodkiej przekąski. Kruchy maślany spód to świetna baza pod przygotowanie wyjątkowego przysmaku, który zachwyci wszystkich! Przepis na tartę z kremem gruszkowo-migdałowym to propozycja dla średniozaawansowanych – wymaga trochę pracy, ale warto!…
Makaron z kurkami
Kurki – te niewielkie, żółte grzybki to jedne z najbardziej aromatycznych grzybów, które można znaleźć w polskich lasach. Można je również kupić w sklepie – wtedy mamy pewność, że unikniemy zatrucia. Z pachnących kurek można przygotować wyjątkowe danie, które podbije…
Crumble z rabarbarem – pyszna kruszonka z owocami!
Kruszonka – każdy uwielbia ją na cieście, wiele przepisów nie istnieje wręcz bez kruszonki. Okazuje się jednak, że istnieje angielski deser crumble, czyli właśnie owoce zapieczone pod pierzynką z kruszonki! Jej duże ilości i rozpływające się, ciepłe jeszcze owoce –…
Makrela – takiej jeszcze nie jadłeś!
Makrela to ciągle niedoceniana ryba w polskiej kuchni. Znamy ją przede wszystkim w wersji wędzonej, mocno przesolonej, którą znajdziemy niemal w każdym sklepie. Jej delikatne mięso nadaje się jednak również do pieczenia! Dziś mamy dla was przepis na makrelę w…
Muffiny z białą czekoladą i malinami
Muffiny to jedne z najprostszych ciast pod słońcem! Można je przygotować dosłownie w kilka chwil. Dziś mamy dla was propozycję – oto przepis na muffinki z białą czekoladą i świeżymi malinami. Wilgotne, pachnące i słodkie, a do tego zaskakujący w…
Hummus – przepis na wyborną pastę z ciecierzycy
Jak zrobić hummus? Przepyszna pasta z ciecierzycy rodem z kuchni arabskiej, a właściwie libańskiej, szturmem podbił podniebienia Polaków. Hummus zwykle jest tylko dodatkiem do pity czy innych przekąsek, jest to też świetna pasta do kanapek czy krakersów. Przepis na hummus…